V SR je žiaduca podpora štátu v oblasti alternatívnych pohonov áut

15.01.2015 Bratislava

Bratislava 15. januára (TASR) - Predaj a registrácia vozidiel na Slovensku vzrástol vlani viac ako o 9 %. Celkový počet novo registrovaných vozidiel dosiahol 81.972 kusov, z toho 72.249 boli osobné automobily. Informovali o tom dnes v Bratislave predstavitelia Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR.

V roku 2014 opäť prevažovali nákupy nových automobilov zo strany právnických osôb v porovnaní s dopytom fyzických osôb.

„Nárast trhu vnímame ako pozitívny trend, ktorý potvrdzuje ukončenie krízových režimov v slovenských firmách. Obnova vozidlového parku zároveň prispieva k ekologizácii parku vozidiel, pretože nové autá spĺňajú prísne kritériá na nízke emisné limity," povedal viceprezident ZAP Pavol Prepiak. Ako zdôraznil, na Slovensku sa stále eviduje nízky záujem o vozidlá s alternatívnymi pohonmi, ktoré by výraznejšie pomohli k plneniu limitov CO2, ktoré Európska únia (EÚ) stanovila do roku 2020. V tejto oblasti výrazne chýba podpora štátu, spracovanie stimulačných a subvenčných mechanizmov, ktoré by zvýšili atraktivitu elektromobilov, vozidiel s hybridným pohonom či pohonom na plyn. V SR bolo v roku 2014 registrovaných 49 elektromobilov, čo je v porovnaní s inými krajinami žalostne málo.

Automobilový priemysel je ťahúňom slovenského hospodárstva, generuje 12 % hrubej produkcie SR. Svojimi aktivitami ovplyvňuje priamo aj nepriamo viac ako 200.000 pracovných miest a podieľa sa 26 % na celkovom exporte Slovenska.
 

Vyberte región